Muffinki i babeczki

Muffinki czekoladowe z malinami



Składniki na 12 - 14 sztuk:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady, posiekanej 
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 60 g cukru
  • 80 ml oleju 
  • 2 szklanki malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny, groszki czekoladowe, wymieszać.
Wlac do formy. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz