poniedziałek, 23 listopada 2015

Sernik królewski

Sernik królewski


Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i szybko wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą,  spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
Składniki na masę serową:
  • 2 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego 
  • 10 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 1,5 kostki masła 
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
W misie miksera utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować budyń.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz