wtorek, 24 listopada 2015

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki



Składniki na ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Syrop do nasączenia blatów:
  • 75 ml soku z wiśni 
  • 75 ml likieru wiśniowego
Wymieszać.
Masa wiśniowa:
  • 150 ml kompotu z wiśni 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych lub  zamrożonych 
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

Ponadto:

  • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie tortu

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz